‘James De Musical’ wint prestigieuze Gouden Roos van Montreux 2022

‘James De Musical’ heeft op de Rose d’Or Awards in Londen een Gouden Roos gewonnen in de categorie ‘Studio Entertainment’. Het is voor het eerst sinds 2018 dat een Belgisch programma de prestigieuze tv-prijs in de wacht sleept.

Aan de vooravond van een nieuw seizoen ‘James De Musical’ deze indrukwekkende internationale prijs – een Gouden Roos – winnen is onwaarschijnlijk fantastisch. Zelfs in mijn stoutste dromen had ik dit niet verwacht. Het bewijst eens te meer hoeveel talent we in huis hebben in Vlaanderen. Dus deze roos gaat niet alleen naar ons hele team, maar ook vast en zeker naar de hele sector die we hiermee internationaal op de kaart zetten. Het voelt een beetje als de wereld veroveren.

James Cooke

In ‘James de Musical’ wordt het leven van een bekende Vlaming omgetoverd tot een musicalvoorstelling. Onder meer Natalia, Niels Destadsbader, Margriet Hermans en Gert Verhulst werden in het eerste seizoen al uitgenodigd om naar de musical van hun leven te kijken. In december gaat het tweede seizoen van start.

Het format van Dedsit, Play Media en Play4 werd door een jury uitgekozen en liet vijf andere programma’s achter zich: 99 – Einer schlägt sie alle! (Sat.1, Duitsland), Holey Moley (Disney/ABC, Verenigde Staten), I Literally Just Told You (Channel4, Verenigde Koninkrijk), Stealing The Show (ProSieben, Duitsland) en That’s My Jam (NBC, Verenigde Staten).

Al sinds 1961 zetten de Rose d’Or Awards internationale televisie- en radioprogramma’s in de bloemetjes die uitblinken in originaliteit, creativiteit en uitmuntendheid. In het verleden werden onder meer De Mol (2000), Benidorm Bastards (2010) en Wat Als? (2013) al bekroond met de prijs. Meer recent, in 2018, gingen de Een-programma’s Down the road en Sorry voor Alles met een gouden roos aan de haal.

Er liepen de voorbije maanden in Genève een recordaantal inschrijvingen binnen voor de editie van 2022 waardoor James De Musical het moest opnemen tegen 750 deelnemers uit 30 landen in 12 categorieën.  Een jury van 100 internationale omroepmanagers en producenten nomineerden James De Musical als finalist in de categorie ‘Studio Entertainment‘.

James De Musical

De namen op het palmares van de Gouden Roos doen duizelen, met iconen als Sir David Attenborough, Maren Kroymann, Brenda Blethyn, Omar Sy, Ricky Gervais, Joanna Lumley, James Corden, Angela Lansbury, John Cleese en vele andere topentertainers.

Eind 2021 werd James De Musical voor het eerst uitgezonden op Play4.  In april ging James De Musical ook al aan de haal met de prijs voor Best Factual Entertainment Show in Cannes en op 8 december start het tweede seizoen van James De Musical op Play4 en GoPlay, waarin James Cooke opnieuw 8 BV’s verrast met een musical over hun leven.

Onbeschrijfelijk trots ben ik. In de eerste plaats op James die in zijn dromen gelooft en bijzonder hard werkt om ze waar te maken. Zonder inspiratie en visie, geen televisie. Maar ook op het productiehuis Ded’s It en de zender Play4 om van dat alles ook een realiteit te maken. En kijk nu! Op twee jaar tijd staan we met een voorheen onbestaand format aan de top van de wereld. Dat klinkt toch echt als muziek in de oren!

Annick Bongers