Terug-naar-School met Snapchat

Het valt op dat de voorbereiding voor het nieuwe schooljaar vroeger is begonnen. Maar de manier waarop jongeren merken en producten ontdekken, is de laatste jaren sterk veranderd en Snapchat speelt hier een belangrijke rol in. Onderzoek uitgevoerd door empatiX Consulting in opdracht van Snapchat vertelt waar je als marketeer moet op letten.

Elk jaar weer wat anders

Terug-naar-School vergt elk jaar opnieuw veel voorbereidingen.  Toch komen er altijd drie belangrijke pijlers terug naar boven: ontdekken, shoppen en delen. Vrienden en merken spelen een belangrijke rol bij deze pijlers.  Als jongeren zich klaarmaken voor hun eerste schooldag, dan vragen ze hun vrienden/vriendinnen om advies over hun outfit.  Het juiste merk van schriftjes en potloden hebben, is echt belangrijk voor hen en zorgt voor het nodige zelfvertrouwen waarmee de eerste schooldag wordt aangevat.  20 à 30 jaar geleden werden de beste deals voor schoolspulletjes via mond-tot-mond reclame verspreid.  Waar en de manier waarop de jeugd van tegenwoordig nieuwigheden voor het komende schooljaar ontdekt en koopt, verandert elk jaar. En hoe goed marketeers ook proberen trends te voorspellen, elk jaar zijn er weer verrassingen.

Voor merken betekent dat, dat je rekening moet houden met:

  • een veranderend winkelgedrag
  • onvoorspelbare uitgavengewoontes
  • voortdurend veranderende verwachtingen van de consument.

De pijlers: ontdekken, shoppen en delen blijven nog steeds dezelfde, maar social/mobile-commerce en omnichannel shopping zijn nu onmisbaar geworden. Mond-tot-mondreclame is de motor achter de “it”-merken van het moment. Jongeren vinden vandaag inspiratie voor nieuwe merken en producten via hun smartphone. Deze veranderingen vinden hun oorsprong bij o.a. Snapchat en zijn verankerd in het ecosysteem en de community van Snapchat.  Vandaag is Snapchat de communicatietool voor de schoolgaande jeugd en delen ze hun nieuwste ontdekkingen via Snaps.

Een unieke doelgroep van studenten en ouders

Bron: 2021 empatiX Consulting study commissioned by Snap Inc.

Positivisme troef

Mentale gezondheid en zelfvertrouwen zijn belangrijk voor de consument van vandaag.  Kies daarom voor platformen die het welzijn, plezier en geluk van hun gebruikers vooropstellen.  Snapchat stimuleert interactiviteit bij hun communities en biedt daarnaast ook de tools aan om zichzelf te kunnen zijn op het platform.  Daardoor heerst er bij Snapchat een cultuur van optimisme en positivisme, wat zo belangrijk is op het moment dat jongeren terug naar school gaan.  Er is op dat moment al voldoende angst en onzekerheid.  Uit onderzoek blijkt dat studenten en ouders op Snapchat gelukkiger zijn dan niet-Snapchatters in de Terug-naar-School periode.  Dit heeft een positieve invloed op de verkoop.

Bron: 2021 empatiX Consulting study commissioned by Snap Inc.

Koopkrachtige Snapchatters

Deze doelgroep heeft heel wat koopkracht! Snapchatters sparen jaarlijks voor het terug-naar-school shoppen en geven meer uit dan niet-Snapchatters en andere consumenten. De gemiddelde besteding per huishouden bij Snapchatters (zowel studenten als ouders) is ongeveer €2.200. Dat is 1,8x meer dan het gemiddelde voor Terug-naar-School.

Veel buzz

Snapchat studenten en ouders zijn meer geneigd om Terug-naar-School ervaringen en momenten te delen dan niet-Snapchatters. Meer delen betekent niet alleen meer betrokkenheid, het betekent ook meer kansen voor merken om door de clutter te breken en een impact te maken.

Bron: 2021 empatiX Consulting study commissioned by Snap Inc.

Interacties die tot conversies leiden

Snapchat onderscheidt zich in de purchase funnel net doordat hun gebruikers hun Terug-naar-School aankopen delen met hun vrienden.  Social commerce vindt zijn oorsprong bij Snapchat!  Er ontstaat een cyclus van: ontdekken, kopen en opnieuw delen met vrienden en familie.

Snapchat is de meest gebruikte app onder studenten om inspiratie op te doen en ideeën te verzamelen voor Terug-naar-School.  Zo maakt Snapchat helemaal deel uit van de ervaring als jongeren hun wenslijstjes opmaken voor de eerste schooldag.

Stel je voor dat ik mijn outfit, nieuwe hoofdtelefoon of nieuwe schoenen met mijn vrienden deel. Ze vinden dat geweldig! Ze bekijken de AR Lens die ik gebruikte, passen de producten virtueel.  En zonder de deur uit te gaan doen ze een aankoop, die ze dan op hun beurt weer delen met hun netwerk! Zo ziet merk- en productpromotie er tegenwoordig uit!

Bron: 2021 empatiX Consulting study commissioned by Snap Inc.

Meeslepende e-commerce ervaringen voor de consument van vandaag

We zijn ondertussen gewend aan online shopping en ‘same-day shipping’.  We verwachten dan ook dat we de meeste producten moeiteloos online kunnen kopen.  De meeslepende ervaringen die Snapchat biedt met augmented reality (AR) zorgen voor een naadloze overgang van “dit ziet er goed uit” naar “dit staat mij goed”.  Consumenten zien iets, ze proberen het, ze vinden het leuk, en ze kopen het. Allemaal op Snapchat.

Met AR kunnen shoppers producten niet alleen bekijken, maar deze ook virtueel in hun omgeving plaatsen en beoordelen.  Kleding en schoenen kunnen ze zelfs virtueel passen ipv ze alleen te zien bij modellen of influencers. Dit punt kan niet genoeg benadrukt worden. Hoe persoonlijker de ervaring, hoe effectiever. En wat is persoonlijker dan je eigen gezicht, lichaam of kamer.

Er is een rechtstreeks verband tussen het gemak waarmee producten kunnen uitgeprobeerd worden en de (verkoop)resultaten ervan voor je merk.  Onderzoek zag een groei van 100% ‘Add-to-cart’ en conversie naar een landingspagina bij Snapchatters die zowel een Snap Ad zagen als een AR lens. Dit in vergelijking met gebruikers die alleen een Snap Ad zagen.  Dan is de rekening snel gemaakt: consistente product messaging + Snap AR = ROI.

Bron: 2021 empatiX Consulting study commissioned by Snap Inc.

Augmented reality op Snapchat is anders dan de ervaringen die je op andere platformen vindt. De Snap AR-lenzen zijn niet alleen voor entertainment. Ze hebben ook echt een nut! Ze veranderen een studentenkamer in een virtuele showroom, waardoor gebruikers aangemoedigd worden om met je product(en) te interageren en te kopen.  Een AR-winkel op het Snapchat platform is een goed idee omdat Snapchatters je producten dan in hun eigen vertrouwde omgeving kunnen ontdekken.  Vergelijk het met een echte IRL (In Real Life) shopping ervaring. Gebruikers kunnen je merk of product zien in de Lens carrousel, net zoals ze voorbij een winkeletalage zouden lopen en halt houden om een specifiek product te zien.  En daar stopt het niet! Ze kunnen de lens openen en in je virtuele winkel rondneuzen, net zoals ze in een echte winkel rondlopen. En voor je het weet, heb je van je merk een Terug-naar-School hub gemaakt: een one-stop-shop met alle schoolbenodigdheden, waar geëngageerde Snapchat studenten en ouders naartoe kunnen gaan om je producten te ontdekken, te kopen en te delen.  Dit is het type van beleving dat consumenten niet alleen verlangen, maar ook verwachten vandaag.   AR is not a nice-to-have — it’s a must-have.

Shoppers staan te popelen om nieuwe producten te kopen voor de eerste schooldag.  Natuurlijk hebben velen hun favoriete merken, maar ze zijn ook op zoek naar inspiratie voor nieuwe merken en producten die ze kunnen kopen om zelfzeker aan een nieuw schooljaar te beginnen. Snapchat is de meest gebruikte app onder Snapchat-studenten voor het verzamelen van inspiratie en ideeën in deze spannende periode van Terug-naar-School.

Meer weten over Snapchat? Contacteer onze experten…

Leen Vloemans

Sales Product Specialist +32 474 82 57 56 Leen.Vloemans@adsanddata.be

Valérie Heyse

Sales Product Specialist +32 473 87 71 58 Valerie.Heyse@adsanddata.be