Laat jouw merk mee aan de kersttafel schuiven!

De kerstperiode nadert en binnenkort schuiven we allemaal onze voeten onder tafel om te genieten van een heleboel lekkers én een portie quality time. Dat Vlamingen echte Bourgondiërs zijn, is geen geheim. Onze culinaire websites swingen tijdens de maand december dan ook de pan uit qua bezoekersaantallen. Benieuwd hoe we jouw merk op het kerstlijstje krijgen?

Minstens 3,3 kerstfeesten tijdens de kerstperiode

Uit onderzoek van de VLAM blijkt dat de Belg gemiddeld 3,3 kerstfeestjes heeft tijdens de kerstperiode. Bij Belgen onder de 35 jaar en bij gezinnen met kinderen ligt het gemiddelde nog hoger. Meer dan één derde (35%) heeft 5 feestjes op de agenda staan! Voor 7 op 10 Belgen (71%) is Kerstmis net de perfecte gelegenheid om nog eens samen te tafelen en een gezellig moment te beleven met de familie.

Hoewel we steeds méér kerstfeestjes vieren en ook vaker vieren met vrienden, collega’s en soms zelfs onze buren hun voeten mee onder tafel schuiven, worden feesten op kerstavond en kerstdag door 6 op de 10 Belgen (60%) gereserveerd voor uitsluitend familie. Feestjes met vrienden vinden eerder plaats op een andere dag in de kerstperiode. 6 op de 10 (63%) vindt het daarnaast belangrijk om Kerstmis te vieren op kerstavond of kerstdag zelf.

In tegenstelling tot zo’n 50 jaar geleden, wanneer de vrouw zich tijdens het hele kerstfeest in de keuken verschanste, willen de gastvrouwen en -heren vandaag tijdens de kerstdagen zo weinig mogelijk tijd in de keuken doorbrengen. Ze willen hun tijd spenderen met de familie, die ze doorheen het jaar erg weinig zien. Populair is het concept van ‘bring your own dinner’ waarbij elk gast zijn eigen gerecht meebrengt, zodat kosten en moeite meteen gedeeld worden.

Herman Konings, Veranderingspsycholoog

Inspireer je doelgroep

Alhoewel er nog altijd veel tradities bestaan rond het kerstfeest wordt in de maand december volop gezocht naar culinaire inspiratie om tijdens de verschillende kerstfeestjes met originele, gemakkelijke en snelle gerechtjes de familie, maar ook vrienden te verrassen. Bezoekers van onze culinaire sites zoeken inspiratie voor recepten, maar staan op dat moment ook open om geïnspireerd te worden door producten en merken. Deze geïnteresseerde bezoekers staan open om nieuwe dingen te proberen en te proeven. Daarenboven reageren ze positief op promoties. En het hoeven niet altijd luxeproducten te zijn.

Sterke merken in een gesmaakte context

December is dan ook de absolute topmaand bij de populaire culinaire websites Dagelijkse Kost en njam! Bezoekcijfers pieken in vergelijking met andere maanden. Vorig jaar bezochten meer dan 1,2 miljoen unieke bezoekers deze sites, wat goed was voor meer dan 14 miljoen views! En ook dit jaar zien we week na week het aantal bezoekers al groeien. En het zijn niet alleen de vrouwen die op zoek zijn naar inspiratie. Ongeveer 40% van alle bezoekers zijn mannen. Qua leeftijd zien we een mooie evenredige verdeling tussen de leeftijdsgroepen vanaf 25 jaar met een piek bij de vrouwen 55+.

Proef de Feesten op njam!

Onder het motto ‘Proef de Feesten’ pakt njam! uit met allerlei initiatieven. Het programma Haperitief brengt inspiratie om gemakkelijke aperitiefhapjes en -drankjes op tafel te toveren. De website verzamelt haalbare feestgerechten, klassiekers, lekkernijen met-een-twist, verrassende smaakcombinaties en creatieve bereidingen die van het tafelmoment een echt feest maken. Daarnaast pakt njam! opnieuw uit met een wedstrijd waarbij bezoekers van de website leuke prijzen kunnen winnen. Een perfecte site om je merk te positioneren.

Dagelijkse Kost Kerstmenu

Het Nationale Kerstmenu op Dagelijkse Kost

Naar jaarlijkse gewoonte brengt Jeroen Meus in Dagelijkse Kost ‘Het Nationale Kerstmenu’. Vanaf 20 december zullen alle gerechten van het kerstmenu tegelijk online komen. Maar je hoeft niet te wachten tot 20 december. Nu al staan er 2.588 recepten te wachten op de website. Naast deze gigantische database van inspirerende recepten vind je ook heel wat tips om de nodige basistechnieken onder de knie te krijgen.

Ook in het Zuiden van het land wordt er volop gekookt voor het kerstfeest. Marmiton is een van de meest populaire culinaire sites in het zuiden en de ideale context voor jouw product.

Als merk profiteer je in december van dit extra bereik en de geïnteresseerde bezoekers. Dus waar wacht je nog op? Laat deze opportuniteit niet koud worden!  Contacteer je sales contact bij Ads & Data of stuur een mail naar info@adsanddata.be