In-car audio streaming geeft plankgas – ontdek waarom

Muziek en auto’s gaan hand in hand. Van AC/DC’s ‘Highway to Hell’ tot Chris Rea’s ‘Driving Home for Christmas’, er is geen gebrek aan liedjes die het levendige beeld weten te vatten van een autorit met op de achtergrond de perfecte soundtrack.

Nu heeft de opkomst van geconnecteerde technologieën en digital streaming de relatie van mensen met audio achter het stuur totaal veranderd. In plaats van cd’s door te geven of te wachten tot een lievelingsliedje op de radio komt, grijpen mensen naar slimme apparaten en het streamen van audio om hun ritten op muziek te zetten. En ondanks een dipje in het streamen in de wagen tijdens de eerste weken na de uitbraak van de coronapandemie, is ‘in-car’ streaming opnieuw aan een opgang bezig.

 

Vaarwel cassetterecorders, dag slimme dashboards

Van 2010 tot 2019 groeide het aantal mensen die in een wagen via een gsm naar online audio geluisterd hadden achtvoudig tot 41 %. Vorig jaar bezat één chauffeur op 5 (19 %) een ‘in-dash’ informatie- en entertainmentsysteem; meer dan 3 maal meer dan in het begin van het decennium.

In de komende jaren worden nog sterker geconnecteerde wagens op onze wegen verwacht. Tegen 2023 zal naar schatting 70 % van alle voertuigen geconnecteerd zijn. Nu méér autoloze mensen erover nadenken om zich in de wereld na de pandemie een wagen aan te schaffen, lijkt het er helemaal niet op dat deze trend zal afnemen.

70 % van alle voertuigen zal tegen 2023 geconnecteerd zijn.
Tegen 2023 zal naar schatting 70 % van alle voertuigen die wereldwijd verscheept worden, geconnecteerd zijn.

In-Car Audio

Het streamen van audio neemt voorin plaats

Met de opgang van smartphones en geconnecteerde dashboards zijn de in-car streaming-percentages op Spotify over de laatste paar jaar alsmaar blijven stijgen. Wat gebeurt er echter wanneer een wereldwijde pandemie steden stillegt en mensen dwingt binnenshuis te blijven?

Het zal niemand verrassen dat we de luistertijd in de wagen tijdens de vroege maanden van de pandemie hebben zien afnemen, daar waar het luisteren via geconnecteerde devices thuis toenam. Eens de steden weer opengingen, duwde in-car streaming echter al gauw opnieuw het gaspedaal in.

+40 % tijd besteed aan het streamen van Spotify in auto’s.
Sinds april is de luistertijd met meer dan 40 % toegenomen.

Sinds april is de luistertijd met meer dan 40 % toegenomen. En ondanks de vroege quarantainedip besteden mensen meer tijd dan ooit aan het streamen in hun wagen. Sinds juni 2019 is de totale maandelijkse tijd die in de auto aan het luisteren naar Spotify besteed wordt meerdere malen toegenomen.

Eén reden voor deze sprong voorwaarts? Podcasts.

Podcasts sturen het luisteren in de wagen

Podcasts zijn voor chauffeurs aller landen van een nichemedium uitgegroeid tot een hoofdattractie. Die enorme groei is logisch als je kijkt naar waarom mensen naar podcasts luisteren. Zonder de afleiding van schermen is de tijd die achter het stuur doorgebracht wordt perfect om op de hoogte te blijven van het nieuws of om de volgende Your Daily Podcast selectie af te spelen. Het is dan ook geen verrassing dat één Spotify podcastluisteraar op vier verklaart dat het luisteren grotendeels in een wagen gebeurt.

25 % van de Spotify podcastluisteraars zegt dat het luisteren grotendeels in een wagen gebeurt.
Eén Spotify podcastluisteraar op vier zegt dat het luisteren grotendeels in een wagen gebeurt.

Dat gezegd zijnde is muziek voor chauffeurs en dj’s op de achterbank nog steeds even populair als altijd. Vandaag beschikken luisteraars echter over nog meer manieren om de soundtrack van hun autorit met het streamen van audio te personaliseren. In het bijzonder tijdens een van Spotify’s snelst groeiende momenten op dit eigenste ogenblik: road trips.

 

Roadtrip

Podcasts en muziek leveren brandstof voor road trips (vooral op dit eigenste moment)

Dit jaar zag de zomervakantie er een tikkeltje anders uit. Maar zelfs met een daling in het algemene reizen tussen juli en augustus hebben heel wat mensen voor deze zomer de veiligste optie gekozen: hun auto. Daarbij waren snacks niet het enige item op hun lijst van levensnoodzakelijke road trip voorraden.

121 % meer tijd besteed aan het luisteren naar Spotify’s Road Trip Moment
Sinds mei besteden luisteraars 121 % meer tijd aan het in-car streamen van Spotify’s Road Trip Moment.

Sinds mei hebben de Spotify Free luisteraars de tijd die ze in de wagen spenderen aan het luisteren naar Spotify’s Road Trip Moment met 121 % verhoogd. Spotify biedt chauffeurs duizenden speellijsten aan, zoals ‘70s Road Trip’, ‘Hip Hop Drive’ en ‘Happy Drive’. En met de lancering van ‘Your Daily Drive’ beschikken bestuurders nu over een gepersonaliseerde speellijst die het beste van de muziek en het nieuws op één plek verenigt voor hun ideale reis.

Wij hebben ook een toename van 35 % genoteerd in het aantal road trip playlists die door Spotify Free luisteraars aangemaakt zijn, waarbij het zomermoment voor deze speellijsten een topthema is. Het ziet er ook niet naar uit dat de road trips na de zomervakantie zullen stoppen, vooral nu mensen voor de rest van het jaar meer openstaan voor auto- dan voor vliegtuigreizen. Tot nog toe werd een stijging met 56 % opgetekend in road trip speellijsten die door gebruikers rond het herfstthema uitgebouwd werden.

Wat de opgang van in-car streaming betekent voor merken

Audio in de auto is bijna een eeuw lang blijven evolueren. Alleen tijdens het laatste jaar al heeft deze evolutie een aanzienlijke versnelling gekend. Met geconnecteerde apparaten zoals slimme speakers, Bluetooth koptelefoons, smart televisies, spelconsoles en, nu, auto’s, is het nog nooit zo simpel geweest om digital audio overal te streamen. Dat betekent dat autogebruikers meer dan ooit geëngageerd zijn. Een recente studie toont aan dat mensen 1,6 maal meer kans maken om aandacht te hebben voor Spotify content in de wagen dan voor traditionele radio.

Voor digital marketers betekent dat nieuwe manieren om luisteraars op en in het juiste moment te bereiken. Beeld je chauffeurs in die lang onderweg zijn en net op tijd over je eetgelegenheid horen om er hun volgende stopplaats van te maken. Of die naar je reclame luisteren terwijl ze tijdens een lange rit podcasts bingen. Of families die, samen reizend, genieten van een gesponsord leuk weetje of verhaal tijdens een reclamepauze en herinneringen kweken. In-car streaming kan de ideale manier zijn om je reclamecampagnes net dat tikkeltje verder te brengen.

Source: Spotify Advertising

Wil je meer informatie? Contacteer onze experten…

Svooike Demunter

Svooike Demunter

Sales Product Specialist +32 472 22 30 54 Svooike.Demunter@adsanddata.be