LINKEDIN

Hoe kan je als merk inspelen op de grote vraag naar SUV-content op LinkedIn?

Vorig jaar gingen alle alarmbellen af in de autosector. Met zo’n 425.000 nieuw ingeschreven auto’s is 2020 het slechtste jaar in 20 jaar tijd. In vergelijking met 2019 is de markt met zo’n 20 procent gekrompen. In de UK daalde de verkoopcijfers op jaarbasis zelfs met meer dan 97%. Cijfers waarbij het angstzweet uitbreekt en je gelijk koude rillingen krijgt.

Licht aan het einde van de tunnel

Het goede nieuws voor de auto-industrie is dat er licht aan het einde van de tunnel komt. De Europese federatie van autofabrikanten (ACEA) verwacht dat de automarkt binnen enkele maanden zal aantrekken naarmate de vaccinatieprogramma’s op kruissnelheid komen.  Uit LinkedIn onderzoek blijkt dat twee derde van de LinkedIn gebruikers in EMEA en LATAM hun intenties om een auto te kopen niet hebben gewijzigd als gevolg van de pandemie, en nog eens 4% zou zelfs eerder tot aankoop willen overgaan!

Cruciaal is de omschakeling van de consument naar het online kopen. Het is niemand ontgaan dat de verschuiving naar digitale kanalen het afgelopen jaar buitengewoon was. Ook de auto-industrie heeft haar lessen getrokken. In de UK konden dealers de gevolgen van de pandemie eerder dit jaar verzachten door digitaal in contact te komen met hun klanten.  LinkedIn is uitgegroeid to een belangrijk touchpoint in de digitale customer journey. Wat zijn de trends die je in het oog moet houden?

Interesse in SUV’s explosief gestegen

Uit analyse door Sophus3 van het bezoekersgedrag op websites van automerken ontdekten we dat het SUV-segment zich duidelijk sneller herstelt. Van de websites die werden geanalyseerd, waren SUV’s goed voor 49% van alle bezoeken.  De populariteit van SUV’s is de afgelopen tien jaar toegenomen van 10% tot 33%.  Bovendien zou 75% van de LinkedIn-leden in Europa, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika een SUV-model overwegen bij hun volgende auto-aankoop.

Ook in België zijn SUV’s en cross-overs het populairst.  Volgens FEBIAC waren ze in 2020 goed voor vier op tien nieuw verkochte auto’s. Met een marktaandeel van 23% is de middelgrote SUV is het populairst.  De kleine SUV’s hebben nog eens een marktaandeel van 14%.

Wat verklaart die aantrekkingskracht?

Het zal je niet verbazen dat de voornaamste redenen verband houden met de grotere omvang en het comfort van de wagen. Maar we zien ook dat het thema veiligheid goed aanslaat bij LinkedIn-leden. Net zoals de pandemie positieve impact had op de inrichting tuinen en huizen, werd ook meer waarde gehecht aan de off-road mogelijkheden van de SUV’s.

Profiteer van de convergentie van EV en SUV

Een duidelijke trend is het groeiend marktaandeel van elektrische voertuigen. Volgens de ACEA is het marktaandeel van EV’s in de EU in 2020 verdrievoudigd ten opzichte van 2019 (van 3% naar 10,5%). Ook hier zijn LinkedIn-gebruikers trendsetters: een derde zegt al op zoek te zijn naar een elektrisch of hybride SUV-model. De Audi e-tron is momenteel het meest genoemde SUV-model op LinkedIn.

De vraag naar grotere, meer milieuvriendelijke voertuigen zal alleen maar toenemen. Verschillende merken bieden al een eerste hybride of EV versie aan, maar dit is slechts het begin en we mogen de komende jaren een uitgebreid aanbod van e-SUV modellen verwachten van alle constructeurs. Naarmate de EV-technologie zich verder ontwikkelt, zal ook het aantal consumenten toenemen dat voertuigen wil die meer ruimte en prestaties bieden, maar gelijk de impact op het klimaat beperken.
Tenminste, dat is wat 756 miljoen LinkedIn-leden ons vertellen.

Tap into the SUV Opportunity

Bekijk ‘Auto Inspire’ met de volledige Sophus3 onderzoeksresultaten en kom meer te weten over de mogelijkheden voor SUV’s.

Download nu

Onze LinkedIn experten

Leen Vloemans

Sales Product Specialist +32 474 82 57 56 Leen.Vloemans@adsanddata.be

Valérie Heyse

Sales Product Specialist +32 473 87 71 58 Valerie.Heyse@adsanddata.be
Kristof Van Bellingen

Kristof Vanbellinghen

Client operations expert – Digital +32 2 889 56 09 Kristof.Vanbellinghen@adsanddata.be